perjantaina, syyskuuta 16, 2005

5,101


"Kaukoputki", elokuu 2004.

Maanantaina Haihatuslaiset hakivat toissablogiset rojut pois (Rämä tuoli jäi. Sen tästä vielä jonnekin linkoan.). Ja toivat puistaan herkullisen kirpeitä omenoita. Hyvä. Kiitoksia.

Materiaa sain siivouksen edetessä poistaa enemmänkin. Parvea raivatessani huomasin jotakuinkin kirjaimellisesti uivani kuplamuovissa. Erinäköisiä ja -kokoisia riekaleita oli kertynyt piippuhyllylle aivan käsittämätön määrä, etenkin sellaista jossa on noin puolen lompakon kokoisia kantikkaita kuplia. Jonkun verran kerkesin niitä tunkemaan roskasäkkeihin, hypittyäni ensin niiden päällä yrittäen saada niitä pienempään kokoon. Yllättävän hyvin lojahteli. Ohikulkenut Pertti pelasti itselleen suurimman osan tuosta muovista, joka kankaalle tehtyjen maalausten pehmusteeksi turhan muhkuraista luonteeltaan. Seuraavaksi voisi poistella vaikka ylimääräistä aaltopahvia.

Pesin myös työhuoneen (alemmat) ikkunat ja lattian. Mistä moinen? Jyväskylän ammattikorkeakoululaisten ryhmä kävi tänään filmaamassa jorinoitani DVD -tyyppistä (käsittääkseni noin kymmenkuntaa Jkl:n taiteilijaseuran taiteilijaa käsittelevää) projektia varten, niinpä suursiivosin liian autenttisuuden pois. Näin ei ehkä tulisi toimia, näin kuitenkin toimittiin. Jostain syystä jännitin kuvaustilanteessa. Miksi? Vain Näkki tietää. Ei sellaiseen mitään syytä tietenkään ollut. Hauska muuten nähdä sisältyykö mainintani Abstraktista Impressionismista ja sen minulleaukeamattomuudesta lopulliseen tuotteeseen... Kyseessä oli tietenkin puolimielinen lipsahdus. Aika hyvä kylläkin.


"Valtaistuin", 12. syyskuuta 2005.

Session jälkeen jatkoin lähinnä kalkulaattoritoiminnan parissa. Siirrän Piiloa A5-muistivihkosta 99,5 x 75,5 cm kankaalle kertoimella 5,101 eli rakennan olennaisiin kohtiin sijoittuvista merkeistä maalauspohjalle join the dots -tyyppisen ratkaisun. Mielestäni näin menetellen varsinaisen piirustuksen voi tehdä hieman dynaamisemmalla viivalla kuin ruudukkoa käyttäen. Kumpaakaan metodia en yleensä käytä, mutta tämän piirroksen halusin siirtää sellaisenaan, vikoinensakin. Saas nähdä mitä tulee.
Kirottua muuten, että sattumanvaraisen puolihuolimattomasti lonkalta tehdyn Piilo -piirroksen hahmon ainoa näkyvä silmä on kuvan lyhyen sivun toisessa kultaisessa leikkauksessa ja ulko-oven reuna toisessa. Siis suurinpiirtein täsmälleen. Aika ahdistava havainto. Harmonia vainoaa. Ei galleria.

3 kommenttia:

Kapa kirjoitti...

Tuo ihmisten siivousvimma kuvaajan tullessa on erittäin yleistä ja valitettavaa. Yritä siinä sitten tehdä elämänläheistä ja aitoa dokkaria kliinisessä valemiljöössä. Valokin suodattuisi sisään pehmeämmin hieman likaisista ikkunoista. Vaan kukas meitä kuvaajia ajattelisi? Joillekin tuo kliinisyys tosin on luontaista ja siten aitoa. ;o)

Anonyymi kirjoitti...

Kerran siellä tourulassa vierailleena voin sanoo, että tuskin teidän työhuoneista tulee kliinisiä, vaikka niitä kuinka jynssäisi. Vieraana pidin eniten huoneista, jossa ei paska haissut ja kolmepäivää vanhat kahvit ei lojunut pöydällä ja tunsin itseni eniten tervetulleeksi. Kai se on sellainen sisäänrakennettu juttu. Myös tamperelaisessa taiteilijayhteisössä vieraillessani mukavalta tuntui että vaikka en olekaan mikään ns tärkeä vieras jotkut oli huomioineet siistimällä vähän.

Kapa kirjoitti...

Tuntemattomalle, joka ei uskalla nimeään mainita:

Ei pidä sotkea asioita (kuten ei tilojakaan). Kyllä minäkin pyrin siivoamaan työtilojani jonkun verran, kun tiedän kaltaistesi vieraitten saapuvan. Vessat meillä on käytävän päässä ja uskon meidän kaikkien tourulalaisten osaavan jo sinne. Kommentissani otinkin enemmän kantaa yleisesti tähän siivousilmiöön. Siis jos menen kuvaamaan ihmistä hänen omaan miljööseensä, niin haluaisin, että voisin mennä siihen todelliseen miljööseen ja kuvata sitä todellisuutta, mikä kyseistä kuvattavaa ympäröi. Kuvaajaa varten (siis katsojia) varten lavastettu tila ei ole dokumentointia parhaimmillaan. Dokumentoinnissa rehellisyys on mielestäni lähtökohta. Tämähän on kuitenkin kuvaajan ongelma, ei kuvattavan. On myös osattava opastaa kuvattavaa ja selvitettävä hänelle lähtökohdat.

Kommentissani en kritisoinut Timppaa siivoamisesta (hyvä piirre nuoressa ihmisessä) vaan esitin asian yleisemmällä tasolla. Ilmeisesti huonosti, loukkaantumisestasi päätellen.