tiistaina, lokakuuta 24, 2006

Puhumisesta Keuruulla, sun muuta

Taas raportoin pienellä viiveellä.

Reilu viikko sitten, kohta kaksi, Keuruun Kamanan näyttely pystyttyi museon henkilökunnan toimesta, minä vain katselin päältä ja sanoin minne taulut laitetaan, noin suurin piirtein. Aluksi tolkun löytäminen 26:n taulun kasasta ja n. 150 neliön tilasta uhkasi lannistaa, mutta jotenkin järjestys sitten lopulta löytyi. Vaikka kuvittelin "kasvitaulujen" ja "vanhojen" töiden sotkevan koko homman, lopputulos on aika seesteinen sittenkin.


Kamanassa oli hienot ripustusketjut. Joita ei tällä kertaa käytetty.

Kun lähdin takaisin Jyväskylään tiistai-iltapäivällä (11.10.), näyttely oli hädintuskin puolivalmis, taulujen paikat ja korkeudet suurinpiirtein määritelty. Kun menin takaisin torstaina, pressiä ja avajaisia varten, homma oli tehty valmiiksi. Jotain lamppua piti vähän säätää, siinä kaikki.

Kamanan tila on hieno, osa tauluista leijuu hauskasti irti rosoisesta kiviseinästä. Valaistus on myös onnistunut. Ei liian kirkas.


Piilo, Ikkuna & Perhe. Kolmatta ja viimeistä kertaa vieretysten.

Mukavat avajaiset, vaikkei tungosta juuri ollutkaan. Pidin sitä paitsi elämäni ensimmäisen puheen (jos ei koulun äidinkielen "suullisen ilmaisun" tunteja lasketa). Kirjoitin puheesta edellisenä päivänä luonnoksen, jonka luin pari kertaa matkalla Keuruulle. Kävelin edellisen puhujan lopetettua puhujanpaikalle saamani kukkapuska kädessä päättäneenä sanoa ainoastaan "kiitos" ja painua hiiteen.


Artisti horisee ihmisille, jotka yrittävät epätoivoisesti suoriutua kaikesta tästä viihteestä.

Sen sijaan huomasinkin pitäväni sujuvasti puheluonnoksesta huomattavasti pidennetyn, ja asiajärjestykseltään uusiksilaitetun puheen noin ulkomuistista. Paperista lukeminen ei ollut koskaan mikään vaihtoehto. Sehän se vasta persiilleen olisi mennyt.
Ei tuossa muuten mitään, mutta olen aina kammonnut julkista esiintymistä, piru tietää miksi. Luulen että auttaa kun puheen aiheena on vain ja ainoastaan omat tekemiset. Kenelläkään muulla ei ole parempaa tietoa aiheesta.

Näyttelyn päätyttyä lähdenkin kuljettelemaan paria taulua uusille omistajilleen, kiitos vain heille teosten lainasta vielä tähän näyttelyyn.

Ei kommentteja: