tiistaina, heinäkuuta 10, 2007

Mitä minä todella sanoin, osa mones.


Musta Laatikko.

Tämän päivän Keskisuomalaisen juttuun yritin eilen ehdottaa pari muutosta, mutten kerennyt ajoissa, kun en ollut internetin tuntumassa ennenkuin illalla. Oikaisen sitten vaikka tässä. Siltä varalta, että joku näitä sattuisi lukemaan.

1) En luonnehtinut kuvieni hahmoja "pahalle haiseviksi haaskalinnuiksi". Kerroin vain huomanneeni että jostain syystä kaikki nuo linnut joista joko otan mallia tai olen muuten vain saanut vaikutteita luodessani hahmojen visuaalista ilmettä (lähinnä siis päitä) näyttävät olevan peto- ja haaskalintuja. Korppikotkia, marabuhaikaroita, isokihuja sun muita. Lausahdus tuli siitä kun luonnehdin yhtä visuaaliseen ilmeeseen vaikuttaneista linnuista (lähinnä nokkansa puolesta), Isomyrskyliitäjää (Macronectes giganteus). En ole tosin täysin varma tuon pahanhajuisuuden paikkansapitävyydestä. Jotain tuonsuuntaista muistelen kuitenkin netistä lukeneeni. Eivät kuitenkaan käyttäne Bvlgarin tuotteita...

Haaskalintuhomma liittyi synkkyysaiheeseen. Samalla tavalla kuin synkistä aineksista syntyy jotain, joka ei sitä ole, petolinnuista on syntynyt hahmoja, jotka eivät ole petoja. Sen enempää kuin ihmisetkään...

Tällä(kin) kertaa lintuhahmoihin vaikutti kuitenkin lintuja enemmän Bruegelin "Misantrooppi". Etenkin yhtä hahmoa maalatessani minulla oli koko ajan toisessa kädessä kirja, josta oli esillä tuon maalauksen kuva. Ei mallina niinkään kuin tunnelman tuojana. Hain tuota apatiaa ja kyyryä. Vaikka onhan sitä omastakin takaa.

2) "Graafikon tausta näkyy maalauksissa." Oli puhetta, että olen maalannut vasta vuosituhannen alusta ja aiemmin tehnyt kuvia sekatekniikalla sekä vuoden parin ajan metalligrafiikkaa ja että etenkin mezzotinto tekniikkana on vaikuttanut esteettiseen näkemykseen ja maalaustekniikkaan. En tullut alleviivanneeksi sitä, ettei välttämättä ole graafikko jos on tehnyt grafiikkaa. Itse asiassa en saanut montaakaan kunnon teosta aikaiseksi grafiikan pajalla, homma oli semmoista hakemista, kokeilua ja räpellystä. Missään tapauksessa en halua tässäkin kaupungissa vaikuttavien oikeiden graafikoiden luulevan, että pasteerailen ympäriinsä kuvitellen olevani oikein graafikko. Pahoittelen sekaannusta.

Muuten oli aika hyvä juttu. Kuvittelin kyllä ulkomaan vieraan saavan suuremman teoskuvan, mutta ehkä tekevät viikonloppuna hänestä kunnon jutun. Mene tiedä.

Aurinko paistaa. Pitää mennä ulos.

Ei kommentteja: